Ons luchthuisje 9 hoog vraagt om uitbreiding, we zoeken een opslagplaats voor de teksten en illustraties van ons succesblog. We kunnen vanop het dak makkelijk richting wolken geraken en daarna parkeren in de hemel, maar we verkiezen de voetjes op de grond te houden. We nemen daarom een kunstatelier pal in onze buurt in gebruik.
We gaan er rustig schrijven en schilderen, niet om prijzen te winnen maar om een bezigheid te hebben vóór en na het bedrijven van de liefde. Ons leven is één groot lustfestijn!

Ter zake, er diende een rekening huurwaarborg geopend te worden bij de bank. Ik ben al bijna 50 jaar klant bij het vroegere Fortis, nu BNP Paribas & co. Ik belde hen en worstelde me doorheen de preselecties, vier in aantal. Bij het vijfde telinstrument bleek het dan om een soort mens te gaan, met een stem gelijkend op een alien. Het wezen neemt vriendelijk op en voor ik uitgesproken ben, verwijst het me linea recta door naar de website van dienst. Niks moeilijk aan, account aanmaken, dan code inbrengen en paswoord toevoegen bestaande uit zeven letters, met een cijfer vooraan én een getal van twee pare cijfers achteraan, elke tweede letter een hoofdletter graag. Deze handeling desnoods herhalen als de code en het paswoord niet aanvaard worden, wel met andere letters, cijfers en getallen.
Als het lukt, is het kinderspel, dan heb je de overstap gemaakt van de bank naar de overheid, dan is het in plaats van een financiële een federale materie geworden. De staat helpt u daarna mogelijks voort.
Spelen ze hier misschien met mijn kloten, schoot het door mijn kop.

NEEN repliceerde ik tegen het vriendelijk machien dat als een nieuwe mens sprak. Ik vroeg met aandrang om assistentie van de bank, die mijn hoopje geld al zoveel jaren onderdak verschafte (kost en inwoon brengen er niks meer op). Moeilijk hoor, was het antwoord, zie de automatisering en de regels van de regering die ons doorverwijzen naar gespecialiseerde instellingen waar ambtenaren de taak van de banken faciliteren. Mijn euro begon stillekes te vallen, een huurwaarborg brengt hen te weinig op, het is een smakje dood geld dat niet meetelt in de megawinsten. Vandaar gedropt bij vadertje staat.

Toch hield ik voet bij stuk, ofwel klaren jullie voor mij de klus, ofwel stap ik naar de concurrentie om de hoek. Gelukgewenst, zei het specimen dat op iets menselijks geleek. Ik voegde er aan toe: ik neem wel een grote sok met al mijn centen mee. Toen ging de stemimitator op de rem staan: hola jong, per hoge uitzondering kan ik u een afspraak geven, maar het zal wel voor na de vakantie zijn, wat denkt ge zo van rond half oogst? Ik heb me niet kwaad gemaakt, maar door de smartphone een schel trompetterende scheet nagebootst. Die non-verbale taal verstond het meteen. Zonder dat ik mijn groot kanon (kontwindkracht 10) moest bovenhalen werd ik ‘geagendeerd’ (dat is robotees voor genoteerd) op datum van 11 juli om 11 uur. Ik heb betrokkene zelf verbeterd en er 12 juli om 12 uur van gemaakt. Aapjes-apparaten kunnen feestdagen niet verrekenen. Hopeloos om die technologische lul de Guldensporenslag uit te leggen. In 1302 hadden ze hem de kop afgehakt, er kip kap van gemaakt.

Op afgesproken dag en datum begaf ik me naar de namaak-marmeren bunker van Fortis in Leuven. Ik stuitte er op camera’s en op glas, nergens een onthaal, enkel dode parlofoons en bellekes die niet werkten. Hallo bank, waar verstopt ge uw codes? Gelukkig zijn er nog mensen die roken, zelfs gasten die onraad roken.
Ik werd in het walhalla binnengelaten door een jonge bankbediende die me schichtig bezag en snel zijn sigaret doofde op straat. Hij leidde me tot bij een snelhelpster of zoiets, dat wil daar zeggen: iemand bij wie het rap moet gaan. Ze heette me zonder intro of blablabla welkom op… de site van de overheid, waar ik zelf mijn huurwaarborg kon regelen. Ik heb impulsief een boenk op haar glazen tafelblad gegeven, met een harde godverdoeme begot. Ze vloog omhoog en landde op haar dikke kont waarbij iets scheurde. Was het haar rok of een gesmoorde prot van het verschieten? Gespleten was ze in ieder geval.

Om zich te rehabiliteren ontdekte ze een parafke van de echtgenote dat ontbrak op mijn contract. Ik had schoon te expliqueren dat ik den atelier enkel op mijn naam ging huren. Het interesseerde haar niet, ze wou per se Nathalie er bij betrekken. (De aantrekkingskracht van mijn geliefde is onvoorstelbaar, zelfs bij onbekenden). Ze orakelde nog wat over het onderscheid tussen hoofd- en verblijfplaats, mogelijke scheidingen van tafel en pret in ons bed, eigenlijk was ze maar in één ding consequent: compleet inefficiënt.

Het zal u misschien verwonderen dat ik thuis alles regel wat met banken en handtekeningen te maken heeft. Dat is inderdaad een kolossale verantwoordelijkheid. Maar ik wil ook eerlijk zijn, naast deze hoofdtaken doe ik verder niks. Mijn vrouw staat in voor de volledige rest, zoals koken, poetsen, wassen, strijken, mij opvrijen en vrolijk de mooiste zijn. Dat lijkt me toch een evenwichtige verdeling in deze tijden van grote gendergelijkheid. Ik mag echt niet klagen en Nathaliefje zaagt nooit.

Enfin, ik heb die zotte winkel van Fortis achter me gelaten en ben naar de naaste concurrentie gestapt.
Ik had eerst in de rapte al mijn centen afgehaald, het bedrag paste net in een blauwe zomerkous, maatje 42
(hipster dragen wit, maar ik ben blank).

In een ijltempo handelde dat geniale volkje van KBC het volgende af: ze maakten mij een geijkte app aan op mijn smarttelefoon, volledig gratis aan de balie (bij Leentje, een gevorderde milf maar vooral een wonderfee) , ze toverden ogenblikkelijk een nieuwe zichtrekening te voorschijn, ze dropten centjes over van links naar rechts, mijn ogen tolden en bolden bijna uit mijn kop van verbazing, dat flikkerde daar alsof het ping pong op speed was. Alle parafs die ontbraken mocht ik zelf namaken, een makkie toch. Ik moest enkel nog de inhoud van mijn kousen achterlaten en een recente foto van mijn vrouw bezorgen. Dat laatste was een beetje raar, maar allee, dat bleek dan voor een plaatselijke verzamelaar van esthetica te zijn. Finaal had ik het weer geflikt, op een goeie maand tijd een volle huurwaarborg binnengerijfd. Eerst meer dan drie weken rond de pot draaien bij BNP Paribas Fortis en daarna op minder dan een paar dagen tijd de hoogste score opgehaald bij KBC. Tel uit je winst, zei ik tegen mezelf, mijn weinig geld woont nu veilig zoveel straten verder. Vertel het allen voort! Maar ik betaal er wel een tol voor, voortaan wordt het de taak van Nathaliefje. Ik leer dus koken, strijken, kuisen en tussendoor onkuis zijn in het huishouden. Mijn geliefde houdt tevreden de knip op de portemonnee.

In ons nieuwe atelier ga ik haar nog vaak verliefd tegen mijn literaire gilee trekken. Tijdens het tekenen en schilderen schrijf ik dan gedichten op haar kleren, als ze die even wil uittrekken voor mij. Ik leg graag de naakte feiten bloot.

 

4 reactie op “Bankenkafkaiaans – 20 juli”
 1. Bankenkafkaïaans
  Herkenbaar maar oh zo fantastisch weergegeven.
  Blijf ‘U’ zeggen tegen de Liefde en Koester ze naar lichaam en geest.

  Liefs van Ivonna 🌹

  1. Hola Ivonna, verrassend om je hier aan te treffen 🙂

   Warme welkom en van harte dank voor je mooie woorden!

   lieve wedergroet
   O & N

Reacties zijn gesloten.